Spremljajte nas tudi na Facebooku

Dogodek podpirajo:
 
 
Organizator dogodka je podjetje Foto Beseničar.
Foto Beseničar

Predavatelji

Arne Hodalič

Znan je predvsem po reportažni in dokumentarni fotografiji. Od leta 1990 do 2004 je delal v Parizu in Lausannu kot član nekaterih pomembnejših fotografskih agencij ter organiziral ali se udeležil nekaterih velikih odprav. Objavlja v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov ter soavtor dokumentarnih filmov. Od leta 2006 je urednik fotografije National Geographic Magazine Slovenija. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije.
 

Naslov predavanja: Etiopija

Etiopija - država, ki jo zagotovo najbolj zaznamujejo velike razlike med severom in jugom. Na jugu živijo najbolj odročna in tradicionalna plemena v celi Afriki. Sever slovi po skrivnostni etiopski ortodoksni cerkvi, ki se je tu ohranila že od samih začetkov krščanstva. Na severovzhodu, na meji z Eritrejo, se razprostira težko prehodna puščava Danakil, kjer moški plemena Afar že stoletja kopljejo sol. Obiskali bomo vse tri predele in skozi fotografije podrobneje spoznali to fascinantno deželo.

Fulvio Grissoni

Že vrsto let je stalnica modne fotografije v Sloveniji, zato ne preseneča, da je njegova strast moda. Za dobro fotografijo je pripravljen narediti skoraj vse, tudi če to pomeni delo na zapuščenih, neurejenih in včasih malo nevarnejših lokacijah. Je fotograf stare šole, kar pomeni, da je njegova prednost bogato tehnično znanje, ki ga včasih pogrešamo pri mlajših fotografih. In prav to tehnično znanje in premišljenost sta tisto, zaradi česar imajo njegove fotografije nepozabno globino in veliko dramatičnosti.
 

Naslov predavanja: Modna fotografija – od klasične do digitalne

Predavatelj se bo osredotočil na kulturo in politiko fotografije ter tehniko fotografije od analogne do digitalne. Modna fotografija v današnjem času deluje na principu režiserja. Ko delaš modno fotografijo, potrebuješ koncept, kot da pišeš zgodbo. Kultura modne fotografije bi morala izhajati iz fotografove kulture in razmišljanja. Ni vseeno, na kakšen način na fotografiji prikažeš žensko. Lahko jo kot ikono, zgodbo, inspiracijo ali kot čisto navaden objekt. Lahko jo prikažeš na pozitiven način in ne le kot lepo žensko, temveč kot žensko s sporočilom, ki jo fotograf spoštuje. Pred 30-imi, 40-imi leti so se v šoli učili o konceptu, o tem, da je pomembno, kako se model predstavi in fotografira, sedaj koncepta ni. Vsak modni fotograf je pazil, kaj je delal. Sedaj dela vsak po svoje. Vse je na hitro, brez vsebine in duše.
Kaj pomeni dobra fotografija? Kako se z digitalno fotografijo lahko približaš analogni? Kaj pomeni kakovost analogne fotografije in filma? S tehniko srednjega formata se lahko približamo kakovosti analogne fotografije.

Janez Nebec

Z letečimi radijsko vodenimi modeli se profesionalno ukvarja od leta 1993, odkar vodi svojo modelarsko trgovino v Ljubljani. Poleg trgovine se ukvarja s profesionalnim snemanjem iz zraka z radijsko vodenimi multikopterji, prodaja opremo za snemanje iz zraka in izobražuje operaterje radijsko vodenih zračnih sistemov.
 

Naslov predavanja: Uporaba radijsko vodenih zračnih sistemov za fotografijo in snemanje iz zraka

Na predavanju bodo predstavljene tehnične lastnosti radijsko vodenih multikopterjev. Seznanili se boste tudi z izbiro in uporabo ustrezne opreme za fotografiranje in snemanje iz zraka. Predavatelj bo predstavil tudi način dela, prednosti in omejitve pri uporabi multikopterjev ter posebnosti dela z različnimi kamerami. Ogledali si boste lahko tudi polet multikopterja pred sejmiščem. Predstavitev bo potekala v živo oziroma na projekciji v predavalnici. 

Matjaž Intihar

Leta 1976 se je na grafični šoli prvič srečal z digitalizacijo slike prek skenerjev. Kot reprodukcijski fotograf je v časopisni hiši Delo deloval v analogni kot digitalni tehniki zajema in priprave fotografije za tisk. Poznavanje in uporaba analogne ter digitalne tehnike v grafiki, mu je v 90-tih dalo možnost pravilnega pogleda na novo, digitalno pot v fotografiji. Od leta 1995 piše članke o digitalni fotografiji, leta 2001 je izdal prvo slovensko knjigo o digitalni fotografiji in revijo e-Fotografija. Napisal je štiri knjige o fotografiji in fototehniki ter več kot 3000 fotografskih člankov in preizkusov opreme. Od leta 1996 vodi fotografske tečaje in potovanja, tečaje obdelave slike ter priprave za tisk.
 

Naslov predavanja: Zajem, obdelava, predelava in arhiv fotografij

Na potovanjih običajno veliko fotografiramo in kaj hitro se pojavi večna dilema, kako se spopasti s silno množico datotek med in po potovanju. Izvedeli boste, kako se s tem izzivom sooča predavatelj, saj vam bo predstavil svoj način delovanja od odhoda na fotografiranje, samo fotografiranje, do shranjevanje datotek in njihovega označevanja. Ko pridemo domov, je treba fotografije razporediti, označiti, izbrati boljše in samo te obdelati s programoma Lightroom ali Photoshop. Prav obdelava in predelava fotografije bosta osrednji del predavanja. Na koncu pride na vrsto še najpomembnejše, in sicer takšno arhiviranje datotek, da jih bomo lahko čez 20 ali več let še lahko videli.

Prijavi se zdaj